وي در مورد شرايط موجود در محوطه باستاني تپه هگمتانه گفت: همگمتانه يک پايگاه پژوهشي است که يک موزه کوچک درون آن قرار دارد. اين تپه باستاني درست وسط شهر قرار دارد و و روي آن خانه و مغازه و گاراژ مردم قرار گرفته است و يک خيابان از ميان آن ميگذرد. اين شرايط به دليل رفت و آمدهاي موجود، حفاظت را سخت کرده است.
وي ادامه داد: متاسفانه طي سالهاي گذشته اقدام جدي در اين زمينه صورت نگرفته بود، اما از سال قبل در پي به کارگيري راهحل قطعي و جدي بودهايم و به همين مناسبت نيز جلساتي را با استاندار همدان داشتيم. فاز نخست حل مشکل تپه هگمتانه تملک کامل آن است که از سال گذشته با همکاري استانداري آغاز داشته است.
بقايي گفت: سال گذشته با تفاهمنامهاي که ميان سازمان ميراث فرهنگي و استانداري امضا شد 2 ميليارد تومان صرف خريد و آزادسازي اراضي اين تپه شد و امسال نيز با توافقهاي انجام شده تغييراتي ايجاد شده و اين رقم به 7 ميليارد تومان افزايش يافته است که در حال حاضر 3 ميليارد تومان آن تامين اعتبار شده است.
وي افزود: البته اين رقم هنوز بسيار کم است، چرا که به عنوان مثال سال گذشته ما براي آزادسازي حريم اين تپه حداقل به 30 ميليارد تومان اعتبار نياز داشتيم ولي نهايتا 4 ميليارد آن از طريق منابع ملي و استاني تامين شد.
وي ادامه داد: تنها راه حل اين مشکل آزاد سازي حريم تپه است، اما با وجود دستور مستقيم مقام معظم رهبري در زمينه حل اين مشکلات اين منطقه هنوز با مشکلات زيادي مانند افزايش قيمتها و کمبود اعتبار مواجهيم. البته ما برنامهاي مدون کردهايم که بر اساس آن تا تيرماه سال آينده بخش عمده تپه تملک خواهد شد.
قائم مقام سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در ادامه در خصوص مشکلات موجود در محوطه تاريخي بيستون نيز گفت: متاسفانه يکي از مشکلات ما در مورد بناهاي تاريخي، يادگاري نويسي و آسيب رساندن به اين آثار است که هيچ ربطي هم به سطح سواد و طبقه اجتماعي افراد ندارد، هر کسي از هر طبقهاي ممکن است اين کار را انجام دهد به طوري که به خاطر دارم سال گذشته يک گروه فيلمسازي در تخت جمشيد درصدد صدمه زدن به اين بنا بودند که به موقع جلوي آنها گرفته شد.
وي تاکيد کرد: ما هرچقدر هم تلاش کنيم و راهنما و نگهبان بگذاريم باز هم نميتوانيم با توجه به حجم زياد بازديدکنندگان به ويژه در ايام نوروز و تابستان جلوي اين اتفاقات را بگيريم. تنها راه حل اين مشکل اين است که با کمک رسانههاي جمعي و آموزش، آگاهي در اين زمينه را تا به آنجا برسانيم که مردم به يکديگر تذکر بدهند.
وي افزود: ما نميتوانيم محدوديت زيادي ايجاد کنيم چون در آن صورت هم با اعتراض مردم مواجه خواهيم شد، تنها راه حل اين است که اين باور عمومي را به وجود بياوريم که ميراث فرهنگي، ميراث همه ما و هويت ما است و همه ما موظفيم از آن حفاظت کنيم، در غير اين صورت هرگز موفق نخواهيم شد.
بقايي افزود: در زمينه حصار کشي دور آثار تاريخي موجود در فضاي باز و و يا محدود کردن آنها در محفظههاي شيشهاي نيز نظر تعدادي از کارشناسان اين است که هنگامي که اين بنا بيش از 1600 سال در اين شرايط باقي مانده و دوام آورده باز هم ميتواند، علاوه بر اين اگر هر بنايي را از شرايط طبيعياش خارج کنيم با مشکل مواجه شده و خيلي سريعتر فرسوده و تخريب خواهد شد. کارشناسان معتقدند بهترين روش حفظ اين آثار نگهداري آنها در شرايط طبيعيشان است.
وي همچنين در مورد وضعيت سرويسهاي بهداشتي که در محوطه بيستون نيز گفت: بايد توجه داشته باشيد که اين منطقه در ميراث جهاني ثبت شده و ما نميتوانيم هر کاري را در آن انجام دهيم. ما نميتوانيم از يک عمقي بيشتر چاه براي فاضلاب حفر کنيم و اين ما را با مشکل مواجه کرده است، ولي با اين همه ما در پي يافتن راه حل مناسب براي حل اين مشکل نيز هستيم. علاوه بر اين از مردم تقاضا دارم خودشان هم در زمينه حفاظت منطقه و حفط بهداشت آن تلاش کنند.
وي همچنين در خصوص مشکلات موجود در بناها و محوطههاي تاريخي شهر ري نيز گفت: تپه ميل يک سايت موزهاي نيست بلکه سايتي است که هنوز در حال کاوش است و در نتيجه براي بازديد مردم آماده نشده است، مگر در موارد بسيار محدود، چون کاوش آن هنوز تمام نشده و صلاح نميدانيم اطلاعات آن خارج شود، در نتيجه راهنما هم ندارد.
وي همچنين تاکيد کرد: البته بايد توجه داشته باشيد که ما بيش از 20 هزار بناي تاريخي ثبت شده داريم که نميتوانيم براي تمام آنها به صورت 24 ساعته نگهبان بگذاريم. بنابراين مجبوريم براي حفاظت اين محوطهها به NGOها و نيروهاي اندک خودمان بسنده کنيم. البته نيروهاي يگان حفاظت ما طي سال گذشته رشد خوبي داشتد به طوري که سال گذشته توانستيم تعداد آنها را به 4 هزار نفر برسانيم، که البته هنوز خيلي کم است.
وي ادامه داد: اما در مورد وضعيت تپه چشمه علي، اولا اين منطقه مسکوني است و تعدادي خانه در اطراف آن واقع شده و در نتيجه محل رفت و آمد است که اين شرايط حفاظت از آن را بسيار مشکل ميکند، البته ما درصدد تملک اين منطقه و خريد منازل اطرافش هستيم، دوما همانطور که گفتم يک نظريه علمي ميگويد بهترين شرايط براي حفظ يک محوطه يا بناي تاريخي نگهداري آن در شرايط طبيعياش است.
بقايي افزود: البته اين را هم بايد اضافه کرد که ما همواره در زمينه پژوهش و يگان حفاظت با مشکل کمبود اعتبار مواجهيم.
وي در پايان گفت: ميراث فرهنگي و گردشگري خوشبختانه طي چهار سال گذشته رشد خوبي داشته به نقطه بالايي رسيده به طوري که به خوبي مورد توجه مردم و مسولان قرار گرفتهاست. بزرگترين دستاورد ما طي اين مدت اين بوده که توانستهايم توجه همه را به اين دو موضوع جلب کنيم، چرا که وقتي مورد توجه باشند ارزششان نيز حفظ ميشود. البته نبايد فراموش کنيم که ميراث فرهنگي متعلق به همه است و بهترين ابزار قدرت و ارتباط در دنياي امروز محسوب ميشود./100
انتهای پیام/